evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Panierowany rekin z pietruszką i cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tyle słyszałam o tej rybie że jest smaczna, ale nie mogłam na nia trafić. W końcu udało się i też jej spróbowałam - jest pyszna, delikatna i soczysta. Polecam!

Panierowany rekin z pietruszką i cukinią

Składniki:

Panierowany rekin z pietruszką i cukinią

 

  • 2 steki z rekina błękitnego mrożone (każdy miałam po 120g)
  • 1 małe jajo kurze
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • pół opakowania suszonej natki pietruszki (5g)
  • sok z wyciśnietej cytryny (około 2 łyżki)
  • 2 średnie cienkie cukinie
  • 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól morska i pieprz świeżo mielone wg. uznania

Sposób przygotowania:

Panierowany rekin z pietruszką i cukinią
Steki rozmrażamy,płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukinie porządnie myjemy i osuszamy. Za pomocą specjalnego nożyka kroimy ją w długie paseczki (spaghetti). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywne spaghetti,oprószamy delikatnie solą i płatkami chili. Smażymy wszystko 3 minuty mieszając/odstawiamy. Cukinia ma być chrupka.

W jednym naczyniu rozmącamy jajo a do drugiego wsypujemy bułkę tartą razem z pietruszką i mieszamy. Porcje ryb kropimy cytryną,oprószamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy.Najpierw w jajku a potem w bułce. Smażymy naszego rekina z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy po porcji spaghetti z cukinii na wierzch układamy rybę i podajemy. Smacznego . . .

Tagi:

tarta cukinia