aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Panna Cotta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jeden ze słynnych desrów - ten pochodzi prosto z gorących Włoch :)

Panna Cotta

Składniki:

Panna Cotta

 

  • śmietanka kremówka - 500 ml (może być również mniej procentowa) lub 250ml śmietany i 250ml mleka
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 40g cukru
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • gotowy syrop malinowy

Sposób przygotowania:

Panna Cotta
Do garnka wlałam śmietankę, dodałam miąższ z wanilii i wyskrobaną laske oraz cukier - zagotowałam i chwilke podgotowałam. Następnie wyjęłam wyskrobaną laskę. Żelatynę dodałam do gorącej śmietanki, mieszając do rozpuszczenia. Śmietankę wlałam do opłukanych zimną wodą foremek - należy zostawić w lodówce do stężenia na kilka godzin (ok 6)



Spotkałam się też z przepisami, gdzie cukier i laskę wanilii podgotowywano z połową śmietanki, a żelatynę rozpuszczano w drugiej połowie (czy też mleku).



Krem najlepiej odciąć nożem od krawędzi foremek, po czym foremki na chwilę zanużyć w gorącej wodzie i wyłożyć, odwracając do góry dnem. Można podawać z sosami: gładkim lub z kawałkami owoców i według upodobań - ja użyłam gotowego sosu malinowego. Oczywiście jest wiele różnych wariacji na te dodatki (np. słyszałam o korzennych przyprawach, winie, czy czekoladzie)