Sposób przygotowania:
Panna Cotta
Do garnka wlałam śmietankę, dodałam miąższ z wanilii i wyskrobaną laske oraz cukier - zagotowałam i chwilke podgotowałam. Następnie wyjęłam wyskrobaną laskę. Żelatynę dodałam do gorącej śmietanki, mieszając do rozpuszczenia. Śmietankę wlałam do opłukanych zimną wodą foremek - należy zostawić w lodówce do stężenia na kilka godzin (ok 6)
Spotkałam się też z przepisami, gdzie cukier i laskę wanilii podgotowywano z połową śmietanki, a żelatynę rozpuszczano w drugiej połowie (czy też mleku).
Krem najlepiej odciąć nożem od krawędzi foremek, po czym foremki na chwilę zanużyć w gorącej wodzie i wyłożyć, odwracając do góry dnem. Można podawać z sosami: gładkim lub z kawałkami owoców i według upodobań - ja użyłam gotowego sosu malinowego. Oczywiście jest wiele różnych wariacji na te dodatki (np. słyszałam o korzennych przyprawach, winie, czy czekoladzie)
Spotkałam się też z przepisami, gdzie cukier i laskę wanilii podgotowywano z połową śmietanki, a żelatynę rozpuszczano w drugiej połowie (czy też mleku).
Krem najlepiej odciąć nożem od krawędzi foremek, po czym foremki na chwilę zanużyć w gorącej wodzie i wyłożyć, odwracając do góry dnem. Można podawać z sosami: gładkim lub z kawałkami owoców i według upodobań - ja użyłam gotowego sosu malinowego. Oczywiście jest wiele różnych wariacji na te dodatki (np. słyszałam o korzennych przyprawach, winie, czy czekoladzie)
Sarenka
Natala1210