Sposób przygotowania:
Panna cotta 7
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami wody i odstawiamy, żeby napęczniała przez 5 minut. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy ziarenka nożem. Mleko mieszamy z płynną śmietanką kremówką (może być 30% lub 36%). Dodajemy ziarenka wanilii, laskę oraz cukier trzcinowy. Podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Mieszaninę trzymamy na ogniu do zagotowania po czym zestawiamy z ognia. Wyjmujemy pustą laskę wanilii i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszaninę przelewamy do 4 filiżanek i po ostudzeniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Truskawki miksujemy, dodajemy łyżkę cukru trzcinowego i podgrzewamy na wolnym gazie, żeby trochę odparowały i powstał sos truskawkowy. Zimny, stężały deser przekładamy na talerzyki i polewamy gorącym sosem truskawkowym.