MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Panna cotta 7

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Apetyczny włoski deser ze słodkiej śmietanki w truskawkowym sosie.

Panna cotta 7 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panna cotta 7

 

  • 300 ml mleka
  • 200 ml płynnej śmietanki kremówki 30%
  • laska wanilii
  • 60 gram cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki zimnej wody
  • kilkanaście truskawek lub malin + łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Panna cotta 7
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami wody i odstawiamy, żeby napęczniała przez 5 minut. Laskę wanilii przekrajamy na pół i wyskrobujemy ziarenka nożem. Mleko mieszamy z płynną śmietanką kremówką (może być 30% lub 36%). Dodajemy ziarenka wanilii, laskę oraz cukier trzcinowy. Podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Mieszaninę trzymamy na ogniu do zagotowania po czym zestawiamy z ognia. Wyjmujemy pustą laskę wanilii i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszaninę przelewamy do 4 filiżanek i po ostudzeniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Truskawki miksujemy, dodajemy łyżkę cukru trzcinowego i podgrzewamy na wolnym gazie, żeby trochę odparowały i powstał sos truskawkowy. Zimny, stężały deser przekładamy na talerzyki i polewamy gorącym sosem truskawkowym.
Panna cotta 7
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody
Panna cotta 7
Mleko i śmietankę zagotowujemy z wanilią i cukrem
Panna cotta 7
Dodajemy żelatynę i mieszamy bardzo energicznie
Panna cotta 7
Płynny deser przelewamy do czterech filiżanek