Panna Cotta Al Bosco

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Panna Cotta Al Bosco to słodki deser włoski

Panna Cotta Al Bosco

Składniki:

Panna Cotta Al Bosco

 

  • Krem:
  • 6 listków żelatyny ,
  • 20 ml rumu,
  • cukier waniliowy,
  • pół szklanki mleka ,
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%,
  • 4łyżki cukru ,
  • kawałek cynamonu.
  • Składniki na owoce w syropie:
  • 30 dag owoców[truskawki maliny, jagody do wyboru, mogą być mrożone],
  • pół szklanki cukru ,
  • 40ml soku pomarańczowego.

Sposób przygotowania:

Panna Cotta Al Bosco
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody.Zagotować kremówkę z mlekiem ,cukrami i cynamonem.Dodać żelatynę ,wymieszać ,przecedzić przez sitko.Dodać rum, przestudzić.Krem przełożyć do foremek i włożyć do lodówki na 3 godziny.W garnku podgrzać sok ,dodać cukier i całość wymieszać.Owoce polać syropem,wystudzić. Przed podaniem zanurzyć na chwilę foremki w gorącej wodzie i wyjąć na talerzyki.Podawać z owocami w syropie.