Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Panna cotta dla dziecka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Deser powstał na życzenie mojej córki. Przyniósł uśmiech na jej twarzy, a mnie podwójna radość. Deserek zniknął w mgnieniu oka :)

Panna cotta dla dziecka

Składniki:

Panna cotta dla dziecka

 

  • ok 125ml słodkiej śmietany 30% lub 36%,
  • łyżka cukru pudru (niepełna),
  • kilka kropel esencji waniliowej lub łyżeczka cukru wanilinowego,
  • pól łyżeczki żelatyny,
  • łyżeczka zimnej wody,
  • ok 1/2 małego banana,
  • ew.sok z cytryny,
  • czekolada w proszku (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Panna cotta dla dziecka
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na ok 10 minut. Śmietankę z dodatkiem cukru i wanilii, mocno podgrzać i gdy zacznie lekko wrzeć, zdjąć z palnika, dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać do niewielkiego pojemnika i gdy całkowicie wystygnie, wstawić do lodówki na ok 4 godziny. Banana obrać i pokroić w plastry, gdy deser zamierzamy podać nieco później, banany trzeba skropić sokiem z cytryny, aby nie sciemnialy. Sugeruję pokroić banany tuż przed podaniem panny cotty, unikając dodatku kwaśnego smaku, którego dzieci, generalnie nie lubią. Ułożyć banany na talerzu, na ksztalt okręgu. Wyjąć panna cotte z lodówki, potrzymać chwilkę nad gorącą wodą i przewrócić na okrąg z bananów. Na deserze ułożyć buzkę z pokrojonych bananów i posypać fantazyjnie czekoladą.

Tagi:

czekolada