Sposób przygotowania:
Panna cotta w kieliszku
Do rondelka przełożyć owoce ( nie rozmrażać), dodać cukier oraz ekstrakt cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż owoce się lekko rozgotują. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Zmiksowane owoce przetrzeć przez sito. Odłożyć do ostygnięcia. Żelatynę dobrze rozpuścić w wrzącej wodzie. Do rondelka wlać śmietanę oraz mleko. Zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę oraz przetarte owoce. Delikatnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Następnie odłożyć do lodówki i co jakiś czas mieszać. Gdy masa zacznie tężeć przelać ją do kieliszków i zostawić na noc w lodówce. Przed podaniem: Do miski przelać śmietanę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Nałożyć po 1,5 łyżki na kieliszka i udekorować borówkami. Podawać. Smacznego!