Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Panna cotta w syropie z gruszkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo słodki, włoski deser na upalne dni.

Panna cotta w syropie z gruszkami

Składniki:

Panna cotta w syropie z gruszkami

 

  • Panna cotta:
  • 300ml słodkiej śmietanki 30% (lub więcej),
  • 70g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny, namoczone przez 10 minut w 3 łyżeczkach zimnej wody,
  • laska wanilii (lub esencja waniliowa, ew. cukier wanilinowy),
  • Syrop gruszkowy:
  • 4 mniejsze gruszki,
  • łyżka soku z cytryny (można więcej),
  • 300ml wytrawnego lub półwytrawnego wina czerwonego,
  • 3 łyżki brązowego cukru (lub białego),
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta sproszkowanego imbiru.

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta w syropie z gruszkami
Syrop gruszkowy: Gruszki myjemy, obieramy, wydrazamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawalki (wedle uznania). W rondelku zagotowujemy wino z dodatkiem cukru, cynamonu, imbiru i soku z cytryny. Do gotującego wina, dodajemy gruszki i gotujemy przez 10 minut na niewielkim ogniu. Wyjmujemy gruszki, a wino gotujemy dalej, przez ok. 30-35 minut, do całkowitego zgęstnienia. Odstawiamy do ostygniecia i polewamy panna cotta, obok układamy gruszki.



Panna cotta: Szykujemy foremkę – silikonowa, ceramiczna lub plastikową. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, dodajemy cukier, żelatynę, przekrojona na pól laske wanilii ( lub esencje, cukier wanilinowy), mieszamy dokaldnie. Odstawiamy do ochłodzenia, po czym wyciagamy laske wanilii, wlewamy do foremki lub foremek. Odstawiamy do lodówki na 5 godzin. Po czym delikatnie nacinamy brzegi deseru i zanurzamy na kilka sekund w goracej wodzie. Przewracamy do góry dnem i zostawiamy deser na talerzu, polewamy sosem owocowym, syropem z owocami lub zwykłym sokiem owocowym. Proponuje podawac Panne cotte z kwasnymi sosami czy owocami. Deser jest bardzo slodki, zdecydowanie wole jego spolszczone odpowiedniki z dodatkiem mleka.