Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Panna cotta z borówką amerykańską

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prawdziwa uczta dla podniebienia, delikatny krem śmietanowy z dodatkiem świeżych owoców

Panna cotta z borówką amerykańską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panna cotta z borówką amerykańską

 

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z borówką amerykańską
Deser jest prosty w wykonaniu i wygląda bardzo efektownie. Zaczynamy od przygotowania galaretki wieloowocowej. Borówki amerykańskie płuczemy, wkładamy do kubeczka (może to być też miseczka) i zalewamy tężejącą galaretką. Owoce z galaretką odstawiamy do stężenia do lodówki. Gdy stężeją zaczynamy przygotowywać masę śmietanową. Kefir i śmietanę (w stosunku 1:1) mieszamy dokładnie mikserem z cukrem pudrem, aż do uzyskania kremowej masy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku zgodnie z proporcjami na opakowaniu i dodajemy do masy energicznie mieszając. Kubeczek z owocami dopełniamy masą śmietanową i pozostawiamy do stężenia do lodówki (najlepiej na całą noc). Deser wyjmujemy ostrożnie zanurzając kubeczek w gorącej wodzie i chwilkę trzymając.
Panna cotta z borówką amerykańską
Zaczynamy od przygotowania galaretki wieloowocowej.
Panna cotta z borówką amerykańską
Owoce z galaretką odstawiamy do stężenia do lodówki.
Panna cotta z borówką amerykańską
Przygotowujemy masę śmietanową z kefiru i śmietany.
Panna cotta z borówką amerykańską
Deser wyjmujemy ostrożnie zanurzając kubeczek w gorącej wodzie.