Sposób przygotowania:
Panna cotta z owocami
Ze składników na masę I, owoce włożyć do rondla, lekko rozgnieść, zalać ½ szklanki wody, zasypać cukrem kryształem i cukrem waniliowym i gotować na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą soki i lekko rozmiękną około 10 minut. Po tym czasie ogień wyłączyć i dodać do owoców żelatynę energicznie mieszając do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Kolejno przygotować głęboką i szeroką miskę lub inne dowolne naczynie, które natłuścić niewielką ilością oleju roślinnego. Do tak przygotowanego naczynia wlać ciepły mus owocowy i odstawić w chłodne miejsce, aż do całkowitego stężenia musu, na około 4 godziny. Ze składników na masę II, śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, tak aby masa była gorąca, ale nie zagotowała się. Kiedy masa śmietankowa będzie gorąca dodać do niej żelatynę, energicznie mieszając i kontynuować do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie tak przygotowaną masę śmietankową pozostawić na około 30 minut do przestygnięcia. Kiedy masa nie będzie już mocno gorąca, przelać ją do naczynia z zastygniętym musem owocowym, wylewając masę na stężałe owoce. Następnie odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia około 4-5 godzin. Kiedy deser stężeje należy wyłożyć go na talerz, a w tym celu trzeba na chwilę naczynie, w którym znajduje się deser zanurzyć w gorącej wodzie i potem wyłożyć go na talerz do góry dnem.
kasik12
misia53
sloneczko1