jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Panna cotta z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienity deser na każdą porę roku

Panna cotta z polewą czekoladową

Składniki:

Panna cotta z polewą czekoladową

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z polewą czekoladową
Podgrzać mleko, dokładnie rozprowadzić w nim żelatynę i odstawić na bok. Zagotować śmietanę 30 % z cukrem i cukrem waniliowym po czym zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z rozpuszczoną w mleku żelatyną.

Całość rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na 6 godzin, aby krem stężał.

Przygotować polewę.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z masłem, kiedy masa będzie jednolita zdjąć garnek z ognia.

Wystudzoną polewą polać każdy deser i ponownie wstawić do lodówki na 45 minut.

Deser panna cotta podawać schłodzony.

Tagi:

czekolada