Sposób przygotowania:
Papara - kuchnia turecka
<> Preparacja:
I.Przygotować sos jogurtowy: - Czosnek posiekać bardzo drobno wraz ze szczyptą soli, dodać do jogurtu i wymieszać;
II.Przygotować grzanki - te można przygotować nawet kilka godzin wcześniej: - Pieczywo pokroić w 2 – 3 cm kostkę; Następnie umieścić na blaszce piekarnika i wstawić do nagrzanego piekarnika (180* C - dolna i górna grzałka, jeśli możliwe)) na około 15 minut; Dla polepszenia smaku przed pieczeniem można je skropić ½ łyżki oliwy z oliwek, lub roztopionym masłem; * Inną opcją jest prażenie grzanek na patelni, z dodatkiem tłuszczu, lub bez; Ogień powinien być raczej mały i trzeba pamiętać o odwracaniu grzanek od czasu do czasu, aż uzyskamy rumiany kolor na przynajmniej 2 stronach;
III.Przygotować mięso: - W patelni na średnim ogniu rozgrzać ½ łyżki oliwy, masła, lub oleju; Dodać mielone mięso, cebulę czosnek, szczyptę soli i pieprzu; Mieszając smażyć około 5 minut;
- Następnie dodać pomidory, oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć kolejne 3 – 4 minuty; Ważne jest, aby nadmiernie nie redukować powstałego sosu. Nie może on jednak być zbyt wodnisty, gdyż wtedy nie skomponuje się prawidłowo z resztą składników;
<> Składanie dania.
- Grzanki ułożyć na talerzu, polać sosem jogurtowym, a następnie sosem mięsnym;
- Na mniejszej patelni roztopić masło; Dodać paprykę + opcjonalną ostrą paprykę i wymieszać; Gdy tylko masło zacznie się pienić polać nim przygotowane na talerzu danie, dodać ugotowane jajko.
Smacznego:)
J.S.
I.Przygotować sos jogurtowy: - Czosnek posiekać bardzo drobno wraz ze szczyptą soli, dodać do jogurtu i wymieszać;
II.Przygotować grzanki - te można przygotować nawet kilka godzin wcześniej: - Pieczywo pokroić w 2 – 3 cm kostkę; Następnie umieścić na blaszce piekarnika i wstawić do nagrzanego piekarnika (180* C - dolna i górna grzałka, jeśli możliwe)) na około 15 minut; Dla polepszenia smaku przed pieczeniem można je skropić ½ łyżki oliwy z oliwek, lub roztopionym masłem; * Inną opcją jest prażenie grzanek na patelni, z dodatkiem tłuszczu, lub bez; Ogień powinien być raczej mały i trzeba pamiętać o odwracaniu grzanek od czasu do czasu, aż uzyskamy rumiany kolor na przynajmniej 2 stronach;
III.Przygotować mięso: - W patelni na średnim ogniu rozgrzać ½ łyżki oliwy, masła, lub oleju; Dodać mielone mięso, cebulę czosnek, szczyptę soli i pieprzu; Mieszając smażyć około 5 minut;
- Następnie dodać pomidory, oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać i smażyć kolejne 3 – 4 minuty; Ważne jest, aby nadmiernie nie redukować powstałego sosu. Nie może on jednak być zbyt wodnisty, gdyż wtedy nie skomponuje się prawidłowo z resztą składników;
<> Składanie dania.
- Grzanki ułożyć na talerzu, polać sosem jogurtowym, a następnie sosem mięsnym;
- Na mniejszej patelni roztopić masło; Dodać paprykę + opcjonalną ostrą paprykę i wymieszać; Gdy tylko masło zacznie się pienić polać nim przygotowane na talerzu danie, dodać ugotowane jajko.
Smacznego:)
J.S.