ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pappardelle pełne pyszności

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pappardelle z dodatkiem szpinaku, boczku, orzeszków piniowych, fety, posypane parmezanem

Pappardelle pełne pyszności Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pappardelle pełne pyszności

 

  • 200 g makaronu pappardelle
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 100 g boczku w plastrach
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • ok. 100 g fety
  • 2 duże ząbki czosnku
  • odrobina parmezanu do posypania
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • odrobina masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pappardelle pełne pyszności
Makaron gotujemy al dente. Szpinak myjemy i siekamy na nieco mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię wraz z kawałkiem masła, gdy szpinak odrobinę zmięknie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wlewamy śmietankę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dalej dusimy. Na osobnej patelni podsmażamy boczek pokrojony w cienkie paseczki, jak będzie gotowy dodajemy do szpinaku. Na suchej patelni rumienimy orzeszki piniowe. Makaron przekładamy na talerze, mieszamy ze szpinakiem i boczkiem, posypujemy orzeszkami, fetą pokrojoną w kostkę lub pokruszoną, na koniec posypujemy parmezanem. Smacznego :)
Pappardelle pełne pyszności
Zaczynamy od przygotowania szpinaku z dodatkiem czosnku i śmietanki
Pappardelle pełne pyszności
Boczek podmsażamy na złoto brązowy kolor
Pappardelle pełne pyszności
Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni
Pappardelle pełne pyszności
Przed dodaniem fety mieszamy makaron ze szpinakiem i boczkiem