Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Pappardelle z homarem i mulami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron Pappardelle z duszonymi na winie mulami ,w sosie homarowym z mięsem z homara i natką pietruszki

Pappardelle z homarem i mulami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pappardelle z homarem i mulami

 

 

  • 10 sztuk muli
  • natka pietruszki posiekana
  • wino białe 70 ml
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku

 

  • makaron pappardelle 1 opakowanie

 

  • parmezan

Sposób przygotowania:

Pappardelle z homarem i mulami
Ugotowanego homara przecinamy , wyciągamy mięso z ogona i szczypiec. Pancerz miażdżymy i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy posiekany czosnek , cebulę , marchew i pora. Smażymy wszystko razem , następnie dodajemy przecier pomidorowy i przesmażamy krótko. Zalewamy białym winem i czekamy aż odparuje. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy szafran, curry , sól i pieprz, gotujemy prze około 20 min .Jeśli woda za bardzo odparuje , dolewamy jej po trochu. Całość blędujemy i przecieramy przez sito. Wlewamy do garnka , dodajemy masło i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy jeśli jest potrzeba. (Po blędowaniu sos zmieni smak więc nie należy wcześniej przesadzać z przyprawami.) Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Mule myjemy i oczyszczamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek , gdy się zeszkli wrzucamy mule. Smażymy chwilę po czym zalewamy winem i przykrywamy pokrywką. Po 2/3 minutach gdy mule się otworzą a wino wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem , wlewamy połowę sosu homarowego , dodajemy makaron i całość przygrzewamy razem. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
Pappardelle z homarem i mulami
Ugotowanego homara przecinamy , wyciągamy mięso z ogona i szczypiec.
Pappardelle z homarem i mulami
Pancerz miażdżymy i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy posiekany czosnek , cebulę , marchew i pora.
Pappardelle z homarem i mulami
dodajemy przecier pomidorowy i przesmażamy krótko. Zalewamy białym winem i czekamy aż odparuje. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy szafran, curry , sól i pieprz

Tagi:

makaron