Sposób przygotowania:
Pappardelle z homarem i mulami
Ugotowanego homara przecinamy , wyciągamy mięso z ogona i szczypiec. Pancerz miażdżymy i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy posiekany czosnek , cebulę , marchew i pora. Smażymy wszystko razem , następnie dodajemy przecier pomidorowy i przesmażamy krótko. Zalewamy białym winem i czekamy aż odparuje. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy szafran, curry , sól i pieprz, gotujemy prze około 20 min .Jeśli woda za bardzo odparuje , dolewamy jej po trochu. Całość blędujemy i przecieramy przez sito. Wlewamy do garnka , dodajemy masło i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy jeśli jest potrzeba. (Po blędowaniu sos zmieni smak więc nie należy wcześniej przesadzać z przyprawami.) Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Mule myjemy i oczyszczamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek , gdy się zeszkli wrzucamy mule. Smażymy chwilę po czym zalewamy winem i przykrywamy pokrywką. Po 2/3 minutach gdy mule się otworzą a wino wyparuje, doprawiamy solą i pieprzem , wlewamy połowę sosu homarowego , dodajemy makaron i całość przygrzewamy razem. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.