Sposób przygotowania:
Papryczka nadziewana ryżem.
Jedną cebulę umyć i obrać ze skórki. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni połowę masła i usmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli wsypać ryż oraz dodać do smaku sól, pieprz. Zalać wodą w ilości dwukrotnej objętości ryżu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować ok. 20-25 minut. Papryki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Poobcinać części u nasady razem z szypułką. Wydrążyć je. Papryki wypełnić ryżem ¾ jej objętości i przykryć ściętym wierzchem. Drugą cebulę drobniutko posiekać. Zeszklić w rondelku na reszcie masła. Pomidory umyć, obrać i drobno pokroić. Dodać do rondelka z cebulą i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć do tego papryki i dusić pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Następnie przewrócić papryki ostrożnie na drugą stronę i dusić jeszcze kolejne 20 minut. Papryczki najlepiej smakują z surówkami i ziemniaczkami.