kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Papryka chilii w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ostra, przydaje się do ostrych potraw...

Papryka chilii w zalewie octowej

Składniki:

Papryka chilii w zalewie octowej

 

  • ½ kg pareczek chilii
  • ½ szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Papryka chilii w zalewie octowej
Papryczkę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Najlepiej to robić w rękawiczkach.
Ułożyć w 2 słoikach półlitrowych.
Zalewę zagotować. Zalać papryczkę w słoikach i pasteryzować 15 min. Odstawić słoiki do góry dnem, aby się zamknęły.
Używamy jako dodatek do dań ostrych np. leczo lub chińskich.
W lodówce można trzymać otwarty słoik bardzo długo.

Tagi:

papryka