Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piersi z kaczki z jabłkami, gruszkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso z kaczki lubi towarzystwo owoców. Tym razem postawiłam na owoce jesieni - jabłka i gruszki. Całości dopełnia suszona żurawina.

Piersi z kaczki z jabłkami, gruszkami i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piersi z kaczki z jabłkami, gruszkami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki z jabłkami, gruszkami i żurawiną

ETAP 1:

Piersi z kaczki z jabłkami, gruszkami i żurawiną
Mięso z kaczki przyprawiamy, polewamy olejem i wstawiamy do lodówki

Skórkę piersi z kaczki nacinamy. Mięso przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, zalewamy olejem, wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

ETAP 2:

Piersi z kaczki z jabłkami, gruszkami i żurawiną
Mięso smażymy na suchej patelni, zaczynając od strony ze skórką

Piersi obsmażamy na patelni - wrzucamy piersi na suchą i zimną patelnię, zaczynamy smażyć od strony skórki.

Gdy wytopi się tłuszcz, mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy kilka minut.

ETAP 3:

Piersi z kaczki z jabłkami, gruszkami i żurawiną
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy owocami

Obsmażone piersi przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy tłuszczem ze smażenia.
Jabłka i gruszki myjemy. Owoce kroimy w plasterki, którymi obkładamy mięso.

ETAP 4:

Piersi z kaczki z jabłkami, gruszkami i żurawiną
Na koniec dodajemy żurawinę

Całość posypujemy suszoną żurawiną i zalewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy 2 godziny w temp. 120 st. C, z termoobiegiem, pod przykryciem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.