Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki z jabłkami, gruszkami i żurawinąETAP 1:
Skórkę piersi z kaczki nacinamy. Mięso przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem, zalewamy olejem, wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.
ETAP 2:
Piersi obsmażamy na patelni - wrzucamy piersi na suchą i zimną patelnię, zaczynamy smażyć od strony skórki.
Gdy wytopi się tłuszcz, mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy kilka minut.
ETAP 3:
Obsmażone piersi przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy tłuszczem ze smażenia.
Jabłka i gruszki myjemy. Owoce kroimy w plasterki, którymi obkładamy mięso.
ETAP 4:
Całość posypujemy suszoną żurawiną i zalewamy sokiem jabłkowym. Pieczemy 2 godziny w temp. 120 st. C, z termoobiegiem, pod przykryciem.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.