eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam czerwone papryki faszerowane kiełbasą przesmażoną z cebulką i fasolką konserwową czarne oczko.

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko

Składniki:

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko

papryka

farsz

  • 500 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 duża cebula
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 puszki fasolki czarne oczko
  • 250 g przecieru pomidorowego z kartonu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

przyprawy

dodatki

  • 150 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko

przygotowanie składników

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć. Fasolkę odsączyć. Przygotować przecier.

Fasolki wylać na durszlak, przepłukać zimną wodą i odsączyć. Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Przygotować przecier pomidorowy.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko
Na oleju usmażyć kiełbasę z cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami.

Na patelni rozgrzać olej, dodać kiełbasę, cebulę, czosnek, suszone pomidory i usmażyć.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko
Wymieszać wszystkie składniki farszu do papryki.

Na miskę wyłożyć podsmażoną kiełbasę, odsączoną fasolkę, suszoną bazylię i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko
Opłukane, osuszone papryki przekroić na pół i usunąć pestki, zostawiając ogonki.

Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić papryki na połówki i usunąć nasiona zostawiając ogonki.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko

Do połówek papryki nałożyć farsz fasolowo - kiełbasiany.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli z kiełbasą i fasolą czarne oczko

Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami i posypać papryki. Włożyć papryki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 35 minut. Smacznego!