jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Papryki wypełnione po brzegi szpinakowym nadzieniem to moja dzisiejsza propozycja na pyszny, szybki posiłek. Takie obiady mogłabym jeść codziennie:).

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem

SKŁADNIKI

  • 3 duże czerwone papryki,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • Około 250-300 gram świeżego szpinaku,
  • 230 gram ryżu,
  • 150 gram żółtego sera,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Olej,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Zioła prowansalskie do smaku,
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem

ETAP 1

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem
ugotowany ryż lekko studzimy

Ryż gotujemy na sypko. Ugotowany lekko studzimy

ETAP 2

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem
mięso przysmażamy na oleju

Szpinak przepłukujemy i osuszamy. Osuszony drobno kroimy. Pokrojony przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do utraty objętości.
Filet przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojonego oprószamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy do miękkości na oleju.

ETAP 3

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem
w misce łączymy składniki farszu

Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do miski przekładamy składniki nadzienia, czyli: ryż, szpinak, filet, ser oraz natkę. Całość mieszamy doprawiając do smaku.

ETAP 4

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem
umyte papryki przekrawamy na połowę

Papryki przekrawamy i usuwamy z nich gniazda nasienne.

ETAP 5

Papryka faszerowana ryżem i szpinakiem
farszem wypełniamy papryki

Ich środek wypełniamy obficie przygotowanym farszem. Napełnione papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie podlewamy je wodą i władamy do nagrzanego piernika. Papryki zapiekamy około 40 minut w 180°C. Między czasie mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tuż przed końcem pieczenia posypujemy serem wierzch nadzienia. Gdy mozzarella się rozpuści papryki posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Gotowe.