Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana ryżem i szpinakiemETAP 1
Ryż gotujemy na sypko. Ugotowany lekko studzimy
ETAP 2
Szpinak przepłukujemy i osuszamy. Osuszony drobno kroimy. Pokrojony przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do utraty objętości.
Filet przepłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojonego oprószamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy do miękkości na oleju.
ETAP 3
Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do miski przekładamy składniki nadzienia, czyli: ryż, szpinak, filet, ser oraz natkę. Całość mieszamy doprawiając do smaku.
ETAP 4
Papryki przekrawamy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
ETAP 5
Ich środek wypełniamy obficie przygotowanym farszem. Napełnione papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie podlewamy je wodą i władamy do nagrzanego piernika. Papryki zapiekamy około 40 minut w 180°C. Między czasie mozzarellę odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tuż przed końcem pieczenia posypujemy serem wierzch nadzienia. Gdy mozzarella się rozpuści papryki posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Gotowe.
SylaUla
biedroneczki
skuter5
robaczek
mocsłodkości