ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Papryka faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

papryka w sezonie letnim wielokrotnie zapomniane warzywo i nie docenione to jeden z wielu sposobów aby docenić paprykę :)

Papryka faszerowana

Składniki:

Papryka faszerowana

 

  • 300-350 gr białego ryżu
  • 450 g mięsa mielonego (ja używam tylko wołowego)
  • 2 jajka
  • 6-8 łyżek oliwy
  • 8-10 papryk najlepiej kolorowych dużych
  • 3 średnie cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 kostki rosołowe wołowe i 1 warzywna
  • 2 puszki pomidorów bez skórek
  • łodyga selera naciowego
  • 8-12 świeżych listków bazylii
  • Szczypta soli, odrobina czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana

Zaczynamy od farszu

Papryka faszerowana
cebulka drobno pokrojona i czosnek należy zrumienić a następnie mięsko

Obieramy cebule i czosnek drobne kroimy dodajmy na patelnie.
Gdy się zrumieni dodajemy mięso i jeszcze chwilkę smażymy aż mięsko nabierze koloru. Następnie z chłodzone mieszamy z ugotowanym ryżem. Przed samym napełnianiem papryki wbijamy 2 jajka i mieszamy. (jajka spełnią rolę wiązacza farsz nam się nie wysypie będzie w papryce do samego końca nie wypłynie podczas gotowania)

Sos:

Papryka faszerowana
2 puszki pomidorów bazylie seler naciowy i 1/2 cebuli gotujemy

2 puszki pomidorów wlewamy do garnka dodając ½ cebuli drobno pokrojonej łodygę selera i kostki rosołowe wszystko blindujemy i gotujemy przez około ½ godziny na małym ogniu dodajemy szczyptę soli i świeże listki bazylii możemy je również zbindować .

Papryka :

Papryka faszerowana
papryczkę myjemy wycinamy dekielek od góry i oczyszczamy z nasionek

Paprykę myjemy wycinamy od górnej części łodyżkę, płuczemy z nasionek. Następnie napełniamy farszem z mięsa i ryżu do pełna i umieszczamy w wysokim garnku. Na dno wlewamy odrobinę sosu i z ½ wody całość przykrywamy i gotujemy przez około ½ godziny następnie odkrywamy i wlewamy resztę sosu i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.


Tagi:

papryka