Sposób przygotowania:
Papryka faszerowanaZaczynamy od farszu
Obieramy cebule i czosnek drobne kroimy dodajmy na patelnie.
Gdy się zrumieni dodajemy mięso i jeszcze chwilkę smażymy aż mięsko nabierze koloru. Następnie z chłodzone mieszamy z ugotowanym ryżem. Przed samym napełnianiem papryki wbijamy 2 jajka i mieszamy. (jajka spełnią rolę wiązacza farsz nam się nie wysypie będzie w papryce do samego końca nie wypłynie podczas gotowania)
Sos:
2 puszki pomidorów wlewamy do garnka dodając ½ cebuli drobno pokrojonej łodygę selera i kostki rosołowe wszystko blindujemy i gotujemy przez około ½ godziny na małym ogniu dodajemy szczyptę soli i świeże listki bazylii możemy je również zbindować .
Papryka :
Paprykę myjemy wycinamy od górnej części łodyżkę, płuczemy z nasionek. Następnie napełniamy farszem z mięsa i ryżu do pełna i umieszczamy w wysokim garnku. Na dno wlewamy odrobinę sosu i z ½ wody całość przykrywamy i gotujemy przez około ½ godziny następnie odkrywamy i wlewamy resztę sosu i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.