Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana na zimę
Wybieramy małą paprykę- taką żeby w całości weszła do słoika Wodę zagotowujemy z solą, studzimy i dodajemy ocet. Kapustę bardzo cienko szatkujemy ( można zetrzeć na tarce) Marchewkę trzemy na małych otworach, dodajemy pokrojony koper i kapustę zasalamy łyżeczką soli i odstawiamy aż warzywa zmiękną. W papryce delikatnie odkrawamy ogonek wraz z nasionami. Wkładamy do środka łyżkę farszu- mocno ugniatamy, uważając, żeby nie uszkodzić paprykę. Całe wkładamy do słoika, dodajemy ( składniki na 1 słoik) 2 ziarna angielskie, jeden liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ząbki czosnku zalewamy zalewą i pasteryzujemy słoiki litrowe 20 minut. Zalewa w zależności od upchania papryk wystarcza na 2 - 3 słoje litrowe.
Ela Dz
reanja