SUPERPRZEPIS

Papryka faszerowana po meksykańsku

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Papryka faszerowana po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Jeśli ktoś jeszcze nie przygotowywał faszerowanej papryki, najwyższa pora by to zmienić. Nadziana kaszą z dodatkiem mięsa i warzyw nie ma sobie równej. Polecam to proste i pyszne danie.

Składniki:

Papryka faszerowana po meksykańsku

SKŁADNIKI

  • 3 duże czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
  • 0,5 puszki czerwonego groszku,
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 15 dag sera żółtego,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana po meksykańsku

ETAP 1

Papryka faszerowana po meksykańsku
na sypko gotujemy kaszę jaglaną

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Gotową lekko studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 2

Papryka faszerowana po meksykańsku
przecierem pomidorowym podlewamy mięso

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy do miękkości, dodając do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i paprykę do smaku. Gotowe podlewamy przecierem pomidorowym.

ETAP 3

Papryka faszerowana po meksykańsku
łączymy składniki farszu

Gdy nadmiar płynu odparuje do mięsa dodajemy kaszę, odcedzoną z zalewy kukurydzę oraz groszek. Całość chwilkę razem podgrzewamy dodając oregano, bazylię, inne przyprawy do smaku raz połowę startego sera i posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz zdejmujemy z ognia.

ETAP 4

Papryka faszerowana po meksykańsku
farszem wypełniamy papryki

Papryki przekrawamy na połowy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane wypełniamy farszem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego wcześniej posmarowanego olejem.

ETAP 5

Papryka faszerowana po meksykańsku
na koniec serem posypujemy wierzch dania

Papryki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Gotowe powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Tuż przed końcem posypujemy ich wierzch pozostałym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści danie wyjmujemy i podajemy.