misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Papryka faszerowana tofu i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać na gorąco, posypać posiekaną natką....

Papryka faszerowana tofu i pomidorami

Składniki:

Papryka faszerowana tofu i pomidorami

 

  • czerwona papryka 3-4 strąki duże
  • pomidory jędrne 2-3 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • ser tofu 20-25 dag
  • oliwki czarne bez pestek 10 dag
  • przecier pomidorowy gęsty 3-4 łyżki•oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • świeże oregano posiekane 2 łyżki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana tofu i pomidorami
Strąki papryki pokroić wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne. Połówki w środku lekko posolić, oprószyć pieprzem, posmarować dokładnie łyżka oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200stc na 20-25 minut. Pomidory sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie, obrać, pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Zmiksować przecier pomidorowy, czosnek oliwki, oregano i pozostałą oliwę. Tofu pokroić w małą kostkę, wrzucić do przygotowanej pasty. Dodać pomidory, starannie wymieszać. Farszem wypełnić połówki papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200stc na 10-15 minut. Podawać na gorąco, posypać posiekaną natką.