Sposób przygotowania:
Papryka i pomidory z kurkami
Olej rozgrzaćwrondlu, przesmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodać mięso pokrojone w kawałki, obsmażyć ze wszystkich stron. Dołożyć pokrojoną cebulę, smażyć mieszając, aż zbrązowieje. Dodać listek laurowy, ziarna pieprzu i 3/4 bulionu. Przykryć, dusić 45 m in. 5 min przed końcem duszenia doprawić pieprzem, solą, papryką i dolać resztę rosołu. Oczyszczone kurki gotować w posolonym wrzątku 25 min. Odcedzić. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Dodać do mięsa, dusić 10 min. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić, wrzucić do rondla razem z kurkami, wymieszać, dusić 5 min. Potrawę przyprawić solą, pieprzem i papryką. Posypać natką. Zanurzenie dłoni w zimnej wodzie podczas czyszczenia strąków ostrej papryki zapobiegnie przykremu pieczeniu rąk.