Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Papryka konserwowa wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna papryka konserwowa - czerwona i żółta.

Papryka konserwowa wg Triss Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka konserwowa wg Triss

 

 

  • 6 szklanek wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • ok. 2 łyżki cukru
  • ok.1,5 łyżki soli

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa wg Triss
Paprykę umyć, pokroić na 4-5 kawałków (w zależności od wielkości), wyjmując wcześniej gniazda nasienne. Do każdego słoika (mniejsze niż półlitrowe - takie na wysokość papryki) wrzucić kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie i 2-3 ziarenka pieprzu. Wrzucićkilka kawałków pokrojonego czosnku. W słoikach ułożyć ciasno kawałki pokrojonej papryki. Wodę zagotować, ostudzić i połączyć z cukrem, solą i octem. Zalać paprykę zalewą przy pomocy chochelki, zakręcić słoiki, sprawdzić przechylając czy są szczelnie zamknięte. Ułożyć je w garnku wyłożonym ścierką, zalać wodą do 2/3. Pasteryzować ok. 10-15min.
Papryka konserwowa wg Triss
Paprykę i przyprawy ciasno ułożyć w słoikach.

Tagi:

papryka