IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Papryka konserwowa z akcentem miodowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Papryka gotowa do podania na stół, chrupiąca i aromatyczna

Papryka konserwowa z akcentem miodowym

Składniki:

Papryka konserwowa z akcentem miodowym

 

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa z akcentem miodowym
Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Umyć. Odkroić z obu stron zagięte końcówki, resztę pokroić w paski o szerokości ok. 3 cm. Przygotować 7 słoików o pojemności 0,6 l. Do każdego wrzucić po 1 liściu laurowym i po 3 ziela. Paski papryki ułożyć ściśle w słoikach.
Przygotować zalewę: zmieszać ze sobą ocet, wodę, miód i sól. Zimną zalewą zalać paprykę. Pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania. Dzięki temu papryka jest chrupiąca.

Ścięte końcówki ułożyć w osobnym słoiku, zalać zalewą i zapasteryzować. Można ich użyć np. do sałatek.

Smacznego!

Tagi:

papryka