anetkamisia

anetkamisia

Kucharz
[Przepisów: 27]

Papryka nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna papryka duszona....

Papryka nadziewana

Składniki:

Papryka nadziewana

 

  • 5 strąków papryki zielonej lub czerwonej,
  • 250 g mielonego mięsa,
  • 150 g ryżu,
  • pęczek koperku,
  • pieprz, sól,
  • 2/3 szklanki śmietany,
  • 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana
Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody, gdy będzie mięki odcedzić. Mięso połączyć z ostudzonym ryżem i posiekanym koperkiem ( 1/2 pęczka), doprawić solą i pieprzem. masę wymieszać. Paprykę umyć, wyciąć nasadę i wydrążyć pestki. Nadziać farszem. Układać w rondlu jeden obok drugiego. Podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Sporządzić sos: mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i powstałą zawiesinę wlać do papryki. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.