ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Papryki nadziewane z ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Propozycja obiadowa dla miłośników zapiekanej papryki. Dużo warzyw i trochę mięsa. Zdrowo i pysznie.

Papryki nadziewane z ryżem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki nadziewane z ryżem i warzywami

 

  • 2 czerwone papryki
  • 1 woreczek ryżu
  • szklanka mrożonej marchwi z groszkiem
  • 100 g kiełbasy podwawelskiej
  • mała cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • odrobina startego żółtego sera do posypania

Sposób przygotowania:

Papryki nadziewane z ryżem i warzywami
Papryki myjemy, odkrawamy górną część - nie wyrzucamy jej lecz siekamy na drobne kawałki. Wydrążamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy drobno, kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Cebulę z kiełbasą oraz posiekanymi czubkami papryk dusimy na łyżce oliwy na małym ogniu. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew z groszkiem gotujemy w lekko osolonej wodzie.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (czyli ryż, kiełbasę z cebulą i papryką oraz marchew z groszkiem). Powstałą mieszankę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz maggi. Gotowym farszem nadziewamy papryki. Wierzchy posypujemy startym żółtym serem. Papryki pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu aż ser się zarumieni (ok 20 minut)
Papryki nadziewane z ryżem i warzywami
Marchew z groszkiem można ugotować na parze zamiast w wodzie.
Papryki nadziewane z ryżem i warzywami
Ścięte wierzchy dodamy do farszu, dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Papryki nadziewane z ryżem i warzywami
Gotowy farsz doprawiamy według uznania. Kilka kropel maggi na pewno świetnie się z nim skomponuje.
Papryki nadziewane z ryżem i warzywami
Kolorowy farsz cieszy oko ale także podniebienie gdyż danie jest bardzo smaczne.