Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Papryka nadziewana ziemniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Papryka z nadzieniem z ziemniaków - czemu nie?

Papryka nadziewana ziemniakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka nadziewana ziemniakiem

 

  • 2 zielone papryki
  • 2 ziemniaki
  • pół cebuli albo cała mała
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek zielonego selera i marchewki
  • 50 g szynki
  • 100 g sera typu Philadelphia, może być topiony
  • ser parmezan mielony
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz, majeranek, oregano i inne do smaku

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana ziemniakiem
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małe kawałki (się szybciej ugotują) i ugotować.

W międzyczasie cebulę, czosnek, seler, marchew i szynkę pokroić drobno i najpierw podsmażyć cebulę na lekko złoty kolor, następnie dodać seler, marchew, czosnek i szynkę oraz przyprawy i smażyć razem kilka minut. Także przygotować papryki do nadziania przekrawając je na pół wzdłuż i usuwając błonę i nasiona, opłukać pod bieżącą wodą.

Ugotowane ziemniaki odlać,ubić z serem Philadelphia lub topionym, dodać usmażoną cebulę z szynką i wymieszać dobrze razem. Spróbować czy nie potrzeba dodać więcej przypraw - ja dodałem trochę soli pikantnej i wypełnić papryki nadzieniem.

Papryki ułożyć w naczyniu wyłożonym folią aluminiową, przykryć również folią i piec 180C ok. 1 godziny (ja piekłem 1 godz. ale można skrócić czas pieczenia do 30 - 60 min.). Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć i posypać zmielonym parmezanem.

Można podać z chlebem lub ryżem i ulubioną surówką posypane dodatkowo parmezanem.

Jeśli zostało nadzienia to jak najbardziej można podać na talerzu, mi nic nie zostało.
Papryka nadziewana ziemniakiem
Pokrojone drobno ziemniaki ugotują się dużo szybciej.
Papryka nadziewana ziemniakiem
Cebula, czosnek, marchew, seler i szynka gotowe do smażenia.
Papryka nadziewana ziemniakiem
Papryki przekrojone wzdłuż, oczyszczone i opłukane.
Papryka nadziewana ziemniakiem
Ugotowane ziemniaki ubić i wymieszać z serem i usmażoną cebulą z szynką.