reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Papryka pasteryzowana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Paprykę wykorzystuję w zimie do zup, pizzy czy sosów.

Papryka pasteryzowana

Składniki:

Papryka pasteryzowana

 

Sposób przygotowania:

Papryka pasteryzowana
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 4 części. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 5 minut. Odsączamy i upychamy dość ściśle w słoikach Do każdego słoja wsypujemy po 1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy, dodajemy po 1 dużym lub 2 małe ząbki czosnku, 1 ziarenko ziela angielskiego i kawałku liścia laurowego. Litr wody ( można użyć wywar z papryki ) dodajemy łyżkę soli i ocet, zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy paprykę, a na górę wlewamy po 3- 4 łyżki oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy słoiki 330 ml 30 minut Większe musimy pasteryzować dłużej

Tagi:

papryka