kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Papryka z fasolą, makaronem, mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną pieczoną paprykę. Głównymi składniki farszu są: fasola konserwowa, makaron i mięso mielone. Polecam jako danie główne na obiad lub kolację.

Papryka z fasolą, makaronem, mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka z fasolą, makaronem, mięsem mielonym

 

  • 2 duże czerwone papryki
  • 150 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 puszka fasoli białej konserwowej
  • 6 łyżek ugotowanego makaronu ( drobnego )
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 garście tartego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • słodka wędzona papryka do smaku
  • blaszka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Papryka z fasolą, makaronem, mięsem mielonym
Papryki myjemy i wycieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy papryki. Fasolę przekładamy na cedzak i przepłukujemy wodą, odsączamy. 

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy pokrojone składniki razem z mięsem i koncentratem pomidorowym. 

Do miski wkładamy składniki farszu i mieszamy ( oprócz sera ). Farsz przekładamy do przygotowanej papryki. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 minut przez 40 minut.

Następnie posypujemy papryki serem i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.
Papryka z fasolą, makaronem, mięsem mielonym
Umyte i oczyszczone papryki układamy na blaszce.
Papryka z fasolą, makaronem, mięsem mielonym
Cebulę, czosnek, mięso, koncentrat smażymy na rozgrzanym oleju.
Papryka z fasolą, makaronem, mięsem mielonym
Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy.
Papryka z fasolą, makaronem, mięsem mielonym
Farsz email napełniamy przygotowane papryki.