Sposób przygotowania:
Papryka z ryżem pełnoziarnistym i mięsem
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, Mięso oczyszczamy, mielimy na maszynce na drobnych oczkach.Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, mięso mielone, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz około 50 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Mieszamy dokładnie, doprawiając do smaku solą i pieprzem.Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy kapelusze, usuwamy gniazda nasienne.Paprykę faszerujemy ryżem z mięsem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy około 80-100 ml wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Po 15 minutach posypujemy startym parmezanem. Podpiekamy przez kolejne 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.