Sposób przygotowania:
Cytrynowy kurczak z cieciorka
Pierś z kurczaka kroimy w paski, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek na złoto. Kolejno dodajemy kurczaka i smażymy na rumiano z każdej strony. Mięso przekładamy do większego rondelka i zalewamy bulionem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy cieciorkę, skórkę startą z cytryny oraz cynamon, kurkumę i słodką paprykę. Dusimy całość pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy rodzynki, pokrojoną w krążki cebulę i mascarpone, kilka nitek chili i dusimy kolejne 15 minut w między czasie doprawiając do smaku solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy 1-2 łyżki sosu i wlewamy do rondelka mieszając. Sos podajemy z dodatkiem ryżu pełnoziarnistego, posypane natką pietruszki. Życzę smacznego :)