Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Papryka nadziewana ryżem i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Papryka z ryżem, grzybami i mięsem to smaczne i efektowne danie.

Papryka nadziewana ryżem i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka nadziewana ryżem i mięsem

 

  • 3 papryki
  • 1 filet z kurczaka
  • 10 dag ryżu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2-3 dag suszonych grzybów
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • przyprawa do zupa w płynie
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana ryżem i mięsem
Paprykę oczyścić z nasion, włożyć na 3-4 minuty do wrzącej wody, odcedzić, zalać zimną wodą. Mięso umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i olejem, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Grzyby namoczyć w wodzie na 2 godziny, następnie ugotować, wyjąć z wody, posiekać. Ryż i obraną marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć mięso razem z olejem, podsmażyć, wsypać posiekana cebulę, zeszklić. Następnie dodać ugotowany ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, 2 łyżki startego zółtego sera, posiekane ugotowane grzyby, groszek konserwowy. Przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą do zup, wymieszać. Połówki papryki napełnić farszem, ułożyć w rondlu, podlać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować pod przykryciem przez kilka minut. Pod koniec posypać zółtym serem.
Papryka nadziewana ryżem i mięsem
Oczyszczoną z nasion paprykę włożyć do wrzącej wody
Papryka nadziewana ryżem i mięsem
Mięso ryż i pozostałe składniki podsmażyć na patelni
Papryka nadziewana ryżem i mięsem
Połówki papryki napełnić farszem i ułożyć w rondlu
Papryka nadziewana ryżem i mięsem
Podlać wodą dodać kostkę rosołową pod koniec posypać żółtym serem