Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana ryżem i mięsem
Paprykę oczyścić z nasion, włożyć na 3-4 minuty do wrzącej wody, odcedzić, zalać zimną wodą. Mięso umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i olejem, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Grzyby namoczyć w wodzie na 2 godziny, następnie ugotować, wyjąć z wody, posiekać. Ryż i obraną marchewkę ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć mięso razem z olejem, podsmażyć, wsypać posiekana cebulę, zeszklić. Następnie dodać ugotowany ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, 2 łyżki startego zółtego sera, posiekane ugotowane grzyby, groszek konserwowy. Przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą do zup, wymieszać. Połówki papryki napełnić farszem, ułożyć w rondlu, podlać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować pod przykryciem przez kilka minut. Pod koniec posypać zółtym serem.