Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Paprykarz z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawe danie można się pokusić i ugotować.

Paprykarz z kurczaka

Składniki:

Paprykarz z kurczaka

 

  • 1.50 dag kurczak
  • 5 dag mąka
  • 10 dag oliwa lub olej
  • 10 dag cebula
  • 15 dag śmietana
  • 10 dag koncentrat pomidorowy
  • 1 dag papryka mielona
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykarz z kurczaka
Odciąć szyjki i skrzydełka.
Tuszki umyć, podzielić na porcje. osolić, dodać Vegetę, oprószyć mąką, obsmażyć na gorącej oliwie na złoty kolor, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu.
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć nie rumieniąc i dodać do kurczaka.
Gdy kurczak jest miękki, dodać przecier pomidorowy, paprykę mieloną i śmietanę, doprawić do smaku solą i zagotować.
Można posypać tymiankiem.