Sposób przygotowania:
Paprykarz ze śledzi
Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Do ryżu dodajemy śledzie i rozgniatamy je widelcem. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze kilka minut.
Przekładamy zawartość patelni do ryżu i śledzi. Dodajemy ketchup, paprykę słodką, ostrą oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu.
Dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Do ryżu dodajemy śledzie i rozgniatamy je widelcem. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze kilka minut.
Przekładamy zawartość patelni do ryżu i śledzi. Dodajemy ketchup, paprykę słodką, ostrą oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu.
Dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby składniki się przegryzły.