Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Paprykarz ze śledzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię śledzie pod każdą postacią, a ostatnio rozsmakowałam się w paprykarzu ze śledzi. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Paprykarz ze śledzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykarz ze śledzi

 

  • ryż 100 gram
  • cebula 1 szt
  • marchewka 1 szt
  • olej 3 łyżki
  • śledzie w pomidorach 2 puszki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • papryka słodka 1 łyżka
  • pieprz chilli cayenne 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny młynek
  • ketchup pikantny 1 łyżeczka
  • sól

Sposób przygotowania:

Paprykarz ze śledzi
Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Do ryżu dodajemy śledzie i rozgniatamy je widelcem. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobną kostkę.

Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze kilka minut.

Przekładamy zawartość patelni do ryżu i śledzi. Dodajemy ketchup, paprykę słodką, ostrą oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu.

Dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Paprykarz ze śledzi
Do ryżu dodajemy śledzie i rozgniatamy je widelcem.
Paprykarz ze śledzi
Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Paprykarz ze śledzi
Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i dusimy przez około 5 minut.
Paprykarz ze śledzi
Dodajemy ketchup, paprykę słodką, ostrą oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu.