szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Papryki faszerowane.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierwszy raz robiłam faszerowane papryki, więc wybrałam prosty farsz, ale wyszły bardzo smaczne i napewno niedługo powtórze.

Papryki faszerowane. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki faszerowane.

 

  • 3 papryki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • sól
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • oliwa
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane.
Papryki myjemy, ścinamy wierzch i usuwamy pestki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebule. Do cebuli dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zieloną pietruszkę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy ryż i posiekaną pietruszke, dopawiamy solą i pieprzem, dokłądnie mieszamy i przygotowanym farszem napełniamy papryki. Kostke rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, na tym układamy papryki. Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Papryki faszerowane.
Potrzebujemy papryki, cebule, ryż mieso mielone..
Papryki faszerowane.
Papryki ścienamy u góry i usuwamy pestki.
Papryki faszerowane.
Na patelni podsmażamy cebule z mięsem. Dodajemy ryż i pietruszke.
Papryki faszerowane.
Przygotowanym farszem napełniamy papryki i przykrywamy