Sposób przygotowania:
Kolorowe papryki faszerowane Eli
Ryż zalać czterema szklankami wrzątku,posolić i gotować około 15 minut.Papryki umyć.Z papryk ściąć góry wraz z ogonkami i wyjąć nasiona.Jedną paprykę pokroić w kostkę.Cukinie umyć,odciąć końcówki a resztę pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć.Cebule drobno pokroić,czosnek przecisnąć przez praskę.Do dużej miski włożyć ostudzony ryż,mięso,pokrojoną paprykę,cukinię,kukurydzę,cebulę,czosnek,doprawić solą,pieprzem,przyprawą do grilla,1 łyżką papryki słodkiej. i wymieszać.Farszem nadziać papryki i przykryć odciętymi czapeczkami.W dwóch brytfannach rozgrzać olej,włożyć papryki i smażyć około 10 minut.W miedzy czasie wymieszaćZ wodą (1 litr) koncentrat pomidorowy,pozostałą paprykę słodką,paprykę ostrą,sól i czosnek granulowany.Zalać papryki i dusić około 45-50 minut.Gotowe papryki wyjąć na półmisek.Powstały sos zlać do rondla,dolać wody i zagotować.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i gotować 3 minuty.Papryki podawać z sosem.Smacznego!
zozolek