bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Papryki faszerowane chilli con carne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciekawy pomysł na obiad i efektowna ozdoba przyjęcia - papryki faszerowane chilli con carne.

Papryki faszerowane chilli con carne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryki faszerowane chilli con carne

 

  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mielonej wołowiny
  • mała papryczka chilli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie odsączonej z zalewy
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 żółtych papryk
  • szklanka startego żółtego sera
  • mieszanka sałat
  • sos:
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane chilli con carne
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewam olej i szkle cebule drobno posiekane, dodaje czosnek drobno posiekany i chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smaże przez minutę. Dodaje mięso i smażę mieszając.Dodaje pomidory z zalewą i passatę. Następnie paprykę pokrojoną w kostkę i doprawiam solą oraz pieprzem. Przykrywam i gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaje fasolę, kukurydzę i chwilę razem gotuję.Żółte papryki przekrawam wzdłuż na pół. Nadziewam chilli i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut. Następnie wyjmuję, posypuję startym serem i ponownie zapiekam jeszcze przez 10 minut. Przygotowuję sos. Łączę wszystkie składniki w słoiku, przykrywam szczelnie i mocno wstrząsam. Porcję sałaty wykładam na talerz, polewam sosem, na wierzch wykładam po papryki. Posypuję z wierzchu kukurydzą i pokrojoną papryką, dekoruję ziołami
Papryki faszerowane chilli con carne
Meksykańskie chilli con carne w żółtych paprykach