Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryki faszerowane z ziołami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Białe papryki faszerowane mięsem doprawione ziołami .

Papryki faszerowane z ziołami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Papryki faszerowane z ziołami

 

  • 10 białych papryk jednakowej wielkości
  • ½ kg mięsa drobiowego mielonego
  • 1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
  • 4 łyżki prażonej cebulki ( kupna-sucha )
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • cukier do smaku
  • maggi w płynie
  • ok. 3 szklanek wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • 10 dag przecieru pomidorowego
  • kilka listków lubczyku ( maggi ogrodowe )
  • 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej melisy
  • 2 łyżki pokrojonej świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane z ziołami
Papryki przygotować do faszerowania - ściąć górne ,, denko ,, i usunąć pestki . Ugotować na pół miękko ( 15 minut ) ryż . Zmieszaćmięso, ryż , cebulę , zioła . Część ziół ok. 1/4 odłożyć do posypania na końcu .Doprawić do smaku przyprawami ( solą , pieprzem, cukrem i maggi ). Faszerować papryki i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem .Kostkę bulionową i przecier rozpuścić we wrzątku .-Dolać śmietankę i olej . Zalać tą mieszanką papryki .Dołożyć listki lubczyku . Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika .Piekarnik nastawić na 180 * C i dusić ok. 30 -40 minut od momentu aż piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę . Posypać już na talerzach mieszanką ziół .
Można też zagęścić sos mąką . Po wyjęciu papryk sos zlać do garnuszka i wlać do niego rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąkę ( ok. 2 łyżek ) - doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu .

Podaję z pieczywem typu bagietka podpieczonym w piekarniku lub same w sosie .

Papryki po wydrążeniu przelewam wrzątkiem .
Papryki faszerowane z ziołami
Paprykę wydrążoną i pozbawioną pestek napychamy farszem tak by były pełne
Papryki faszerowane z ziołami
Układamy napełnione papryki w naczyniu żaroodpornym , zalać sosem i przykryte wstawić do piekarnika