Sposób przygotowania:
Papryki faszerowane z ziołami
Papryki przygotować do faszerowania - ściąć górne ,, denko ,, i usunąć pestki . Ugotować na pół miękko ( 15 minut ) ryż . Zmieszaćmięso, ryż , cebulę , zioła . Część ziół ok. 1/4 odłożyć do posypania na końcu .Doprawić do smaku przyprawami ( solą , pieprzem, cukrem i maggi ). Faszerować papryki i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem .Kostkę bulionową i przecier rozpuścić we wrzątku .-Dolać śmietankę i olej . Zalać tą mieszanką papryki .Dołożyć listki lubczyku . Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika .Piekarnik nastawić na 180 * C i dusić ok. 30 -40 minut od momentu aż piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę . Posypać już na talerzach mieszanką ziół .
Można też zagęścić sos mąką . Po wyjęciu papryk sos zlać do garnuszka i wlać do niego rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąkę ( ok. 2 łyżek ) - doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu .
Podaję z pieczywem typu bagietka podpieczonym w piekarniku lub same w sosie .
Papryki po wydrążeniu przelewam wrzątkiem .
Można też zagęścić sos mąką . Po wyjęciu papryk sos zlać do garnuszka i wlać do niego rozrobioną w odrobinie zimnej wody mąkę ( ok. 2 łyżek ) - doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu .
Podaję z pieczywem typu bagietka podpieczonym w piekarniku lub same w sosie .
Papryki po wydrążeniu przelewam wrzątkiem .
msewka