Sposób przygotowania:
Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe
Umyć i wydrążyć papryki ( ścinając górę , i po usunięciu ogonka pozostawiając do przykrycia papryki), Drobno usiekane cebule usmażyć na złoto na oleju. Wymieszać mięso, cebulę , ugotowany ryż, surowy ryż, płatki owsiane . Doprawić do smaku mieloną papryką , solą , pieprzem i maggi w płynie . Nałożyć farsz w papryki ( zostawiając luz od góry ). Przykryć górnymi częściami papryk ( przypiąć je wykałaczkami ) i ułożyć je w garnku o takiej średnicy by nie było w koło za dużo luzu . Wlać bulion( papryki mają być prawie zakryte ). Wrzucić płatki paprykowe, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę marynowaną. Gotować na średnim gazie 30 minut. Wyjąć papryki z garnka ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy ( sos ma być mocno pomidorowy z posmakiem papryki ). Doprawić sos do smaku. Jeśli ktoś lubi może rozrobić mąkę w zimnej wodzie i wlać do sosu- zagotować by zgęstniał. Dolać śmietankę . Podawać papryki same w sosie lub z pieczywem , posypane usiekaną natką pietruszki. * Dodaję płatki owsiane surowe by farsz napęczniał w czasie duszenia i wypełnił papryki. Faszerowane papryki ( i inne warzywa też ) są delikatniejsze jeśli mięso jest wymieszane z ryżem i płatkami owsianymi. **Podaję 1 paprykę na porcję + 2 chochelki ( do zupy) sosu. Część zamroziłam w takich proporcjach. A z pozostałego sosu zrobiłam pikantną zupę pomidorową , dogotowując tylko makaron ( zostało ok. 5 chochelek sosu ).