Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Papryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam ryż , płatki owsiane i cebulę.

Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe

Składniki:

Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe

 

  • 6 średnich świeżych papryk
  • 40 dag mięsa mielonego ( karkówka + indyk + cielęcina)
  • 10 dag ugotowanego ryżu
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 2 łyżki płatków paprykowych
  • 2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego ( może być z kostki)
  • 25- 27 dag przecieru pomidorowego 30 % ( 3 małe słoiczki)
  • śmietanka słodka do zabielenia sosu ( 1/2 szklanki)
  • 6 płaskich łyżek mąki do zagęszczenia sosu
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe
Umyć i wydrążyć papryki ( ścinając górę , i po usunięciu ogonka pozostawiając do przykrycia papryki), Drobno usiekane cebule usmażyć na złoto na oleju. Wymieszać mięso, cebulę , ugotowany ryż, surowy ryż, płatki owsiane . Doprawić do smaku mieloną papryką , solą , pieprzem i maggi w płynie . Nałożyć farsz w papryki ( zostawiając luz od góry ). Przykryć górnymi częściami papryk ( przypiąć je wykałaczkami ) i ułożyć je w garnku o takiej średnicy by nie było w koło za dużo luzu . Wlać bulion( papryki mają być prawie zakryte ). Wrzucić płatki paprykowe, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę marynowaną. Gotować na średnim gazie 30 minut. Wyjąć papryki z garnka ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy ( sos ma być mocno pomidorowy z posmakiem papryki ). Doprawić sos do smaku. Jeśli ktoś lubi może rozrobić mąkę w zimnej wodzie i wlać do sosu- zagotować by zgęstniał. Dolać śmietankę . Podawać papryki same w sosie lub z pieczywem , posypane usiekaną natką pietruszki. * Dodaję płatki owsiane surowe by farsz napęczniał w czasie duszenia i wypełnił papryki. Faszerowane papryki ( i inne warzywa też ) są delikatniejsze jeśli mięso jest wymieszane z ryżem i płatkami owsianymi. **Podaję 1 paprykę na porcję + 2 chochelki ( do zupy) sosu. Część zamroziłam w takich proporcjach. A z pozostałego sosu zrobiłam pikantną zupę pomidorową , dogotowując tylko makaron ( zostało ok. 5 chochelek sosu ).