Sposób przygotowania:
Papryki faszerowane z sosem brokułowym
Gotujemy ryż w osolonej wodzie. W tym czasie odcinamy górne części papryki (chodzi o to, żeby powstały "czapeczki"), zostawiamy te czapeczki, i wyciągamy ręką pozostałości we wnętrzu papryki i wypłukujemy wodą jeśli zostały jakieś nasiona. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy, po 3-4 minutach dodajemy mięso, przyprawiamy i smażymy ok. 5-7 minut, przed samym końcem dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Gdy ryż jest już gotowy wsypujemy go miski, dodajemy mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy jajko i wszystko razem mieszamy. Gdy nadzienie jest już gotowe łyżką nakładamy je do papryk i na końcu przykrywamy czapeczkami. Do brytfanki wkładamy papryki i wlewamy wodę (na ok. 3-4cm) i do wody dodajemy rozgniecioną kostkę rosołową. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, na ok. 35-40 minut, na 180 stopni.
Sos brokułowy:
Brokuły rozdzielamy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie ok.10 minut, miksujemy je i dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy i w tym czasie dodajmy pokrojony drobniutko szczypiorek. Po wyciągnięciu papryk z piekarnika polewamy gorącym sosem.
Smacznego !!!
Sos brokułowy:
Brokuły rozdzielamy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie ok.10 minut, miksujemy je i dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy i w tym czasie dodajmy pokrojony drobniutko szczypiorek. Po wyciągnięciu papryk z piekarnika polewamy gorącym sosem.
Smacznego !!!
robertjankopp
Kajoza
ciesze sie, mam nadzieje, ze beda ci smakowaly :)