reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Paprykowa pasta lub ketchup

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To idealny dodatek do kanapek czy wędliny i nam zastępuje popularny ketchup. Jest o niebo lepsza -przynajmniej dla nas, i wiem co jem :)

Paprykowa pasta lub ketchup Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykowa pasta lub ketchup

 

 

 

  • 300g cukru

 

 

  • 250 ml octu 10 %

 

  • 3 cebule

 

  • główka czosnku ( około 6-7 dużych ząbków)

 

  • 1 - 1/2 łyżki soli ( do smaku)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykowa pasta lub ketchup
Paprykę myjemy, rozcinamy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Cebulę obieramy i mielimy w maszynce do mięsa razem z całą papryką. Przekładamy do dość dużego garnka, dodajemy resztę składników ( oprócz czosnku) ,mieszamy i gotujemy około 1 1/2 godziny. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotujemy razem jeszcze kolejne 10-15 minut. Całość miksujemy blenderem lub robotem z funkcją siekania przez około 10 minut. Ponownie zagotowujemy, przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie oczyszczamy słoik i zamykamy wyparzonym wieczkiem. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut w zależności od pojemności. Wyciągamy i odwracamy do góry dnem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Paprykowa pasta lub ketchup
Etap 1można użyć papryki kolorowej, ale lepsza jest czerwona
Paprykowa pasta lub ketchup
Etap 2 papryke i cebulę mielimy dodajemy przyprawy i gotujemy
Paprykowa pasta lub ketchup
Etap 3nastepnie miksujemy- pasta robi się wtedy jaśniejsza