Roxi

Roxi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Paprykowa zupka Roxi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zupka. Dla dorosłych można dodać ostrej papryki w proszku......

Paprykowa zupka Roxi

Składniki:

Paprykowa zupka Roxi

 

  • 5 czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz,
  • bazylia,
  • słodka śmietanka
  • mozna posypać tartym żółtym serem, grzankami, groszkiem ptysiowym lub
  • podawać z tortillami

Sposób przygotowania:

Paprykowa zupka Roxi
Papryki pieczemy w piekarniku ok. 40 minut, wyjmujemy i wkładamy do reklamówki, którą szczelnie zamykamy. Czekamy aż papryki wystygną, wyjmujemy je i obieramy dokładnie ze skórki. Na oliwie szkilmy cebulę i przecisnięty przez praske czosnek, zalewamu bulionem, dodajemy pokrojona na kawałki paprykę i gotujemy ok 10 minut. Całość miksujemy, doprawiamy do smaku, dodajemy smietankę.