Sposób przygotowania:
Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym
Sos: Cebule kroimy w mniejsze piórka, wrzucamy na patelnie z olejem, smażymy aż do będą szkliste. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebulki.
Zlewamy przecierem lub koncentratem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Śmietanę mieszamy z ostrą papryką i dodajemy do całości. Doprawiamy pieprzem, bazylią, swoimi ulubionymi przyprawami;) Sos ma wyjść średnio gęsty.
W czasie duszenia się warzyw, możemy zabrać się za przygotowanie pulpecików.
Mięso: Do mięska dodajemy namoczoną odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulkę, natkę, wbijamy jajko.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i formujemy nieduże kulki.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron.
Usmażone mięsko przekładamy na suchą patelnię, zalewamy sosem i chwilkę dusimy pod przykryciem, aby pulpeciki naszły pomidorowym aromatem.
Zlewamy przecierem lub koncentratem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Śmietanę mieszamy z ostrą papryką i dodajemy do całości. Doprawiamy pieprzem, bazylią, swoimi ulubionymi przyprawami;) Sos ma wyjść średnio gęsty.
W czasie duszenia się warzyw, możemy zabrać się za przygotowanie pulpecików.
Mięso: Do mięska dodajemy namoczoną odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulkę, natkę, wbijamy jajko.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i formujemy nieduże kulki.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron.
Usmażone mięsko przekładamy na suchą patelnię, zalewamy sosem i chwilkę dusimy pod przykryciem, aby pulpeciki naszły pomidorowym aromatem.
mamulka2009