mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne połączenie mielonego mięsa z sosem pomidorowo-cebulowo-paprykowym:)

Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki:

Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym

 

  • Mięso:

 

  • ok. 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • posiekana natka pietruszki
  • papryka słodka, sól, pieprz
  • trochę bułki tartej

 

  • Sos:

 

  • 0,5l przecieru pomidorowego gęstego lub 2 łyżki koncentratu
  • czerwona papryka konserwowa (słoik) lub 2 świeże
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • słodka papryka, bazylia, pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym
Sos: Cebule kroimy w mniejsze piórka, wrzucamy na patelnie z olejem, smażymy aż do będą szkliste. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebulki.
Zlewamy przecierem lub koncentratem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Śmietanę mieszamy z ostrą papryką i dodajemy do całości. Doprawiamy pieprzem, bazylią, swoimi ulubionymi przyprawami;) Sos ma wyjść średnio gęsty.

W czasie duszenia się warzyw, możemy zabrać się za przygotowanie pulpecików.

Mięso: Do mięska dodajemy namoczoną odciśniętą bułkę, drobno posiekaną cebulkę, natkę, wbijamy jajko.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i formujemy nieduże kulki.

Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron.
Usmażone mięsko przekładamy na suchą patelnię, zalewamy sosem i chwilkę dusimy pod przykryciem, aby pulpeciki naszły pomidorowym aromatem.