aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Paprykowo- cukiniowa zupa krem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cukinia świetnie sprawdza się jako baza do wszelkich zup- kremów. Nie tylko dlatego, że jest zdrowa i dobrze smakuje, ale również nadaje odpowiednią konsystencję. A dodatek czerwonej papryki sprawia, że zupa nabiera pięknego koloru i wyraźnego smaku.

Paprykowo- cukiniowa zupa krem

Składniki:

Paprykowo- cukiniowa zupa krem

 

Sposób przygotowania:

Paprykowo- cukiniowa zupa krem
Ziemniaki, marchewkę oraz paprykę pokrój w kostkę i przełóż do garna, zalej niewielką ilością wody ( tak aby przykryła warzywa) i gotuj do miękkości.

Cukinię dokładnie umyj, obierz ze skórki, wydrąż pestki i również pokrój w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną dodaj cukinię i duś pod przykryciem jeszcze przez ok 15 min.

Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość zblenduj na gładki krem. Gotową zupę zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i jeszcze raz zagotuj.

Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki oraz grzankami.  

Tagi:

zupa krem