Sposób przygotowania:
Zupa krem czyli wiosna na talerzu
1. Strączki groszku wypłukaj, oczyść z ewentualnych twardych ogonków (te większe strączki można przekroić na pół (opcjonalnie)
2. Czosnek drobno posiekaj, podsmaż na maśle, dodaj groszek ( ze strączkami), zalej bulionem i gotuj do miekkości, dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. W tym czasie, umyj rzodkiewki, pokrój je w cieniutkie plasterki, rozłóż na blaszcze, posyp solą, skrop oliwą i wymieszaj, wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
4. Gdy groszek jest już miekki odłóż kilka całych strączków do dekoracji, reszte zmiksuj blenderem na krem. Wyłącz źródło ciepła.
5. Awokado obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kremu, dodaj również kilka listków bazylii, ponownie zmiksuj, aż zupa uzyksa idealną aksamitność.
6. Zupę krem nalewaj na talerze, wierzch posyp chipsami z rzodkiewki, udekoruj strączkiem groszku i kwiatami bzu.
Podawaj od razu, smacznego!
2. Czosnek drobno posiekaj, podsmaż na maśle, dodaj groszek ( ze strączkami), zalej bulionem i gotuj do miekkości, dopraw solą i pieprzem do smaku.
3. W tym czasie, umyj rzodkiewki, pokrój je w cieniutkie plasterki, rozłóż na blaszcze, posyp solą, skrop oliwą i wymieszaj, wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
4. Gdy groszek jest już miekki odłóż kilka całych strączków do dekoracji, reszte zmiksuj blenderem na krem. Wyłącz źródło ciepła.
5. Awokado obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kremu, dodaj również kilka listków bazylii, ponownie zmiksuj, aż zupa uzyksa idealną aksamitność.
6. Zupę krem nalewaj na talerze, wierzch posyp chipsami z rzodkiewki, udekoruj strączkiem groszku i kwiatami bzu.
Podawaj od razu, smacznego!