IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Zupa krem czyli wiosna na talerzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa krem z groszku cukrowego i awokado z chipsami z rzodkiewki i kwiatami bzu, to pożywne danie z sezonowych warzyw i kwiatów, smakuje pysznie, a wyglądem i kolorami przywołuje wiosnę. To prawdziwa wiosenna bomba smaku i składników odżywczych!

Zupa krem czyli wiosna na talerzu

Składniki:

Zupa krem czyli wiosna na talerzu

 

  • 400 g groszek cukrowy w strączkach
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1-1,2 litr bulion warzywny
  • 1-2 szt ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 5-6 rzodkiewek
  • oliwa do skropienia
  • 1 garść kwiatów bzu zbieranych z dala od dróg i zanieczyszczeń
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku (lub szczypta chilli)

Sposób przygotowania:

Zupa krem czyli wiosna na talerzu
1. Strączki groszku wypłukaj, oczyść z ewentualnych twardych ogonków (te większe strączki można przekroić na pół (opcjonalnie)

2. Czosnek drobno posiekaj, podsmaż na maśle, dodaj groszek ( ze strączkami), zalej bulionem i gotuj do miekkości, dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. W tym czasie, umyj rzodkiewki, pokrój je w cieniutkie plasterki, rozłóż na blaszcze, posyp solą, skrop oliwą i wymieszaj, wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

4. Gdy groszek jest już miekki odłóż kilka całych strączków do dekoracji, reszte zmiksuj blenderem na krem. Wyłącz źródło ciepła.

5. Awokado obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do kremu, dodaj również kilka listków bazylii, ponownie zmiksuj, aż zupa uzyksa idealną aksamitność. 

6. Zupę krem nalewaj na talerze, wierzch posyp chipsami z rzodkiewki, udekoruj strączkiem groszku i kwiatami bzu.

Podawaj od razu, smacznego!

Tagi:

awokado