Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Paprykowo-miodowa szynka na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Apetyczna domowa wędlina z szynki wieprzowej, przyprawiona miodem i papryką słodką oraz wędzoną, stanowi świetny dodatek do kanapek.

Paprykowo-miodowa szynka na kanapki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykowo-miodowa szynka na kanapki

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 czubata łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Paprykowo-miodowa szynka na kanapki
Do miski wrzucić przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i wędzoną i wlać miód i łyżkę wody. Wymieszać dokładnie.

Mięso umyć, lekko osuszyć i włożyć do miski, dokładnie natrzeć mięso przyprawami, mocno wyrabiając dłonią.

Natarte mięso włożyć do szynkowara wyłożonego grubym woreczkiem (użyłam woreczka do mrożenia), szynkowar zamknąć. Wstawić do lodówki na 2 doby.

Następnie wstawić szynkowar do wody z wrzątkiem, parzyć 90 minut w 80 stopniach. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. 
Paprykowo-miodowa szynka na kanapki
przyprawy i miód wlać do miski, dodać wodę i wymeiszać
Paprykowo-miodowa szynka na kanapki
włożyć umyte i lekko osuszone mięso i natrzeć
Paprykowo-miodowa szynka na kanapki
mięso włożyć do woreczka i do szynkowara i zamknąć