VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pieczona szynka na kanapki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowa i bardzo zdrowa wędlina na kanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja!

Pieczona szynka na kanapki

Składniki:

Pieczona szynka na kanapki

 

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka na kanapki
Szynkę w całości dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy (majeranek, czosnek granulowany, płatki chili i słodką paprykę) dokładnie mieszamy ze sobą. Obsypujemy dość obficie mięso i wcieramy w nie przyprawy.

Długim nożem nacinamy pionowe rowki i umieszczamy w nim pokrojone kawałeczki czosnku. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki.

Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175*C przez 2 godziny. Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne trzydzieści minut bez.

Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy jak delikatnie przestygnie.