Sposób przygotowania:
Pyszna surowa szynka na kanapki
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w cukrze, wkładamy do metalowego naczynia - u mnie keksówka - i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Wyjmujemy mięso, odlewamy puszczony sok, myjemy dokładnie mięso i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy szynkę w soli i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Odlewamy płyn, dokładnie myjemy mięso, osuszamy i wcieramy mieszankę przypraw łącznie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Wyjmujemy mięso, przekładamy je do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w chłodnym, przewiewnym miejscu. Szynka musi wisieć przez co najmniej 4 dni. Po tym czasie jest gotowa do konsumpcji.
anemon
Sarenka
To prawda, teraz jest ciężko i trzeba uważać żeby mięso się nie zepsuło przez wysokie temperatury. Najlepiej byłoby powiesić mięso gdzieś w piwnicy przy oknie, jeśli mamy taką chłodną piwnicę... Ja wieszam w miarę nieprzegrzanym pomieszczeniu i robię przeciąg. A takie wędlinki robię regularnie, bo córka innych jeść nie chce :)