Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pyszna surowa szynka na kanapki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, delikatna wędlinka na kanapki. Zdrowa, bo bez konserwantów.

Pyszna surowa szynka na kanapki

Składniki:

Pyszna surowa szynka na kanapki

 

  • szynka surowa w całości - 1,2-1,5kg,
  • cukier - ok 1/2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • sól - ok 1/2 szklanki,
  • zioła prowansalskie - łyżeczka,
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki,
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki,
  • kminek - szczypta,
  • kurkuma - szczypta,
  • pieprz ziołowy Prymat - 1/2 łyżeczki,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • nowa pończocha

Sposób przygotowania:

Pyszna surowa szynka na kanapki
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w cukrze, wkładamy do metalowego naczynia - u mnie keksówka - i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Wyjmujemy mięso, odlewamy puszczony sok, myjemy dokładnie mięso i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy szynkę w soli i wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Odlewamy płyn, dokładnie myjemy mięso, osuszamy i wcieramy mieszankę przypraw łącznie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy na 36 godzin do lodówki. Wyjmujemy mięso, przekładamy je do pończochy, zawiązujemy i zawieszamy w chłodnym, przewiewnym miejscu. Szynka musi wisieć przez co najmniej 4 dni. Po tym czasie jest gotowa do konsumpcji.